Kuchnia turecka

LAHMACUN – zródło obrazka: wikipedia.org

Kuchnia turecka obfituje w wiele tradycyjnych potraw, które bogactwem przypraw oraz różnorodnych dodatków powodują, iż każdy turysta poszukujący nowych smaków nie może się im oprzeć. Warzywa są tutaj traktowane jako osobne dania i przyrządzane m.in. z oliwą z oliwek, czosnkiem oraz pomidorami.

Do najbardziej znanych tureckich potraw można zaliczyć świeże sałatki z różnorodnych warzyw, zapiekany ser również z warzywami oraz placki z farszem. Te duże, podłużne nazwane zostały pide, natomiast cieńsze i mniejsze lahmacun. Tureckim specjałem są również przepyszne pulpeciki köfte, podaje się je z chlebem pita, ziemniakami i warzywami lub ryżem.

Bardzo często wykorzystywanym dodatkiem do potraw stał się w Turcji bakłażan. Miłośnicy przekąsek powinni spróbować charakterystycznej, znanej na całym świecie chałwy oraz sprzedawanych na straganach galaretek rachatłukum. Kuchnia turecka pełna jest wpływów bałkańskich oraz arabskich, co czyni ją tak różnorodną. Jeżeli jesteś urodzonym smakoszem z pewnością znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *